Caça Social

Caça Social

domingo, 10 de febrero de 2019

La caça de tord a coll


Modalitat de caça tradicional de les Balears

La caça de tords al coll és una modalitat de caça tradicional recollida com a tal per la llei balear de caça vigent. És un sistema de captura selectiu que consisteix a sostenir unes canyes d'entre 5 i 7 metres entre les que hi ha una xarxa de fil i col·locar-se en un lloc estratègic (el coll) de pas entre les zones on dormen i les zones on mengen. L'ormeig de caça es diuen els filats. Es pot caçar d'auba, de gran dia o d'horabaixa. Hi ha colls que poden ser caçats només en un d'aquests moments del dia i colls que es cacen en diferents moments.

El coll es vesteix amb branques per tal que el tord no vegi al caçador que sosté, assegut, les canyes i és el punt d'intersecció de les carreres que són caminals d'uns 2m. d'amplària amb la vegetació rebaixada per on el tord avença sentint-se protegit del falcó.
Cada coll té un nom (en Roques, en Mira-viles, en Mèrlera, es des Pastor, es de sa Madona, en Margalida, en Joanot, es forat den Racó, en Caminet, es coll Nou, en Clavegura...) i és caçat normalment per un sol caçador, ja que cadascun tendria una manera diferenta de fer-lo i seria motiu de conflicte.

A l'Ordre de Vedes anual s'estableixen els cups de captura i períodes hàbils de caça dins un interval que va de finals d'octubre a mitjans de gener. És poc habitual actualment que en una caçada es superin els 18 tords del cup.

Els colls es preparen a partir del dia de la Raça (12/10), amb pinotells tallats de lluna nova, si s'han de suplementar els tàntols o parabandes (costats). Hi ha colls amb el siti (lloc concret on seu el caçador) enterra, i altres d'ensaltats sobre clapers o bastiments, per guanyar altura. Actualment s'empren canyes telescòpiques de pesca, però encara hi ha romàntics que fan servir les canyes forasteres (bambú) o les mallorquines (canya de torrent).

El caçador quan caça mira en el mateix sentit del pas dels ocells, veu com entren dins els filats i tanca o copa immediatament les canyes per a cada tord. El sacrifica sense dilació amb la pressió dels dits sobre el crani i torna estendre els filats, mentre el tord cau a terra.

Segons les condicions atmosfèriques (sobretot el vent, si està ennigulat...) cada coll té la seva diada, mentre que sense aquestes condicions el caçador sap que pot disminuir molt el nombre de les captures.

La caça del tord a coll i la caça amb lloses de pedra eren els sistemes tradicionals de les finques de muntanya a Mallorca per reduir la competència dels tords sobre la collita d'olives i possibilitaven, sense produir residus ni contaminació o risc per a les persones, l'aportació de proteïna animal més popular de la tardor-hivern a la dieta de la Serra i el Llevant. Els tords es capturaven per a l'auto-consum o es comercialitzaven (fins a 1986) essent un important ingrés complementari de les rendes ( fins al 15% de la renda anual) de les famílies pageses -les dones caçaven a coll com els homes, cada dia hàbil- de la muntanya mallorquina.

Tradicionalment cada coll era caçat durant generacions per la mateixa família, o en el cas de les finques per la persona de la plantilla que ocupava el càrrec que identificava el nom del coll (carritxer, amo, madona, porquer, pastor,...). Durant el segle XX i a mesura que les plantilles laborals de les finques es reduien dràsticament, la caça de coll va passar també a ser una activitat cinegètica singular, un producte objecte de compra-venda entre la propietat de la finca i el particular interessat, essent per algunes finques la treta major.

Actualment la caça dels colls, a excepció dels reservats a “les cases” (la propietat o explotació de la finca o possessió com es diu a Mallorca) és un paquet que es ven en el seu conjunt a un grup de caçadors avenguts, en altres pot anar amb la cacera general de la finca (que inclou coll i caça menor o major d'escopeta), en altres es ven coll a coll.

També pot no haver-hi intercanvi econòmic: hi cacen persones que col·laboren amb la finca ajudant a plegar la guarda d'ovelles de la muntanya, tonent, netejant olivars abandonats, o altres tasques concretes de “voluntariat”, o fan una renda entregant el nombre de tords pactat setmanalment a la propietat, o són persones amb les que per la seva edat o altres motius se les té en consideració (antics treballadors o personal auxiliar -margers, picapedrer...-) i poden caçar a la finca de franc.

Els tractes dels colls es fan a principis d'octubre i si el caçador no genera problemes, pagant la quantitat o complint les condicions que anualment s'acorden, hi podrà caçar l'any vinent. Aquesta seguretat i estabilitat són indicadors que tant el propietari com el caçador són persones cabals.
És una modalitat de caça apta per a condicions físiques diverses.

Fins fa unes dècades era exclusiva a Mallorca de les zones de muntanya, però s'està generalitzant la seva pràctica en municipis amb altres orografies. També es practica a Menorca i a Formentera. Si hi ha trànsit de tords per zones de desnivells o arbrat, es pot vetlar durant varis dies i trobar el punt concret on fer el coll, amb el permís de la propietat.

Per poder caçar s'ha de tenir la llicència de caça i el permís corresponent a més de l'autorització de la propietat. Els terrenys han de ser part d'un vedat o lliures sotmesos a gestió cinegètica. En terrenys lliures es respecta la "propietat" dels colls (cadascú caça al seu, al que ha preparat).

La proliferació de zones boscoses (pinars principalment on abans hi havia olivars) que han dispersat la colgada dels tords, la urbanització del seu hàbitat, l'abandó dels olivars, i pot ser el canvi climàtic, són els principals motius pel que en general i amb oscil·lacions segons la temporada, es cacin menys tords a coll que dècades enrere.

Una bona zona per als tords és aquella que té l'olivar productiu, manté les zones forestals controlades, el patrimoni hidràulic de fonts, basses i síquies està operatiu, una part de la producció d'oliva es cull quan aquesta és madura, té zones on collir l'oliva no és rendible que es reserven per als tords o per al bestiar i en la que s'hi peguen pocs tirs d'escopeta.

Són males pràctiques la captura de tords amb xarxes japoneses o armalls i estan penades per la llei, així com el sacrifici d'ocells la captura dels quals no està permesa (insectívors, fringil.lits, rapaus …) i accidentalment entren als filats .

I sobretot: no caceu ni un tord si no l'heu d'aprofitar!

De la caça amb filats a la cuina del tord

Si la pràctica de la caça a coll s'enriqueix per tota la cultura popular que l'envolta i que ve impregnada de centenars d'anys d'història i d'un arrelament en el medi exhaustiu, ben segur que l'aspecte culinari n'és l'estrella.

El tord es captura viu i es sacrifica al moment sense sofriment. En perfectes condicions passa a ser plomat i a partir d'aquí trobareu un enorme ventall de possibilitats gastronòmiques (torrat, bullit, fregit, aguiat, amb arròs o pasta, damunt coques, butzetes, …).

Gràcies a la cuina popular del tord, els habitants de la muntanya durant segles, recuperaren part de l'ingent energia necessària per legar-nos la Serra que coneixem i que tan fidelment han habitat aquests ocells migratoris.

Referències d'interès
Direcció Insular de caça i pesca. C/General Riera, 111. Palma. Tfn 971 219854. Fax: 971 173 959
serveicinegetic@conselldemallorca.net

Segui, B. 2004 Guia de la caça a les Illes Balears. Gestió cinegètica i formació del caçador. Govern de les Illes Balears. Societat d'Història Natural de les Balears. 182 pp.

Tomeu Calafell; Planas Sanmartí. Cuina de Caça. Col.lecció Mallorca Neta i Natural5. Full tècnics de l'Oficina de Caça 3. ISBN 9788496069107. Consell de Mallorca 2003.

Llei 6/2006 de 12 d'abril, Balear de Caça i Pesca Fluvial. Ha tengut diverses modificacions, existeix una versió consolidada editada per la Direcció Insular de Caça del Consell de Mallorca.

Cada any es publica la Resolució Anual de Vedes, i el Consell edita una plagueta amb el resum de la normativa.



Autor: Antoni X. Colom Colom



No hay comentarios:

Publicar un comentario