Caça Social

Caça Social

miércoles, 5 de febrero de 2020

LA PLATAFORMA PER ALS USOS CINEGÈTICS (PUC) RECUPERA L'ACTIVITAT EN FAVOR DE LA CAÇA SOCIAL DEL MEDI AMBIENT.

Tot i que la darrera activitat organitzada  va ser un debat preelectoral en el que la majoria dels partits amb representació parlamentària donaren suport a les propostes de la plataforma davant un nombrós públic al teatre de Sa Pobla, han passat alguns mesos abans que la PUC recuperi l'activitat, aquesta vegada amb una reunió per definir una fulla de ruta per  recuperar l'ús cinegètic compatible amb els espais públics protegits, evitar que noves normatives mediambientals incideixin sense fonamentació, de forma negativa sobre la caça  i per posar en valor la  tasca ingent de societats i grups de caçadors en la preservació del medi natural. 

Ha estat a Maria de la Salut on  representants de l'Associació Balear d'Entitats de Caça (ABEC) , la Federació Balear de Caça(FBC) , de la societat de Santanyí, Maria, Muro, Sa Pobla, Petra, Lloret i l'Associació de Caçadors amb Cans i Llaç han analitazat  les necessitats del món de la caça a Mallorca, sobre les que la plataforma, que no és una associació sinó un grup de pressió, vol incidir establint una estratègia per abordar-les.

Per afrontar la recuperació dels usos genètics a les finques del Govern i Consell  s'ha vist com l'exclussió de l'ús cinegètic tradicional i sostenible no ha comportat sino una pèrdua de biodiversitat i l'expulsió del públic  dels pobles dels voltants que havien perpetuat al llarg de segles  formes de caça que han permès la valorització mediambiental d'aquests espais. També s'ha analitzat com des de l'administració mediambiental  el tracte de favor cap a les entitats ecologistes contrasta amb les escasses opcions de participació que s'ofereixen a les entitats de caça social arrelades al territori, cosa que preten modificar.

Per treballar per una normativa mediambiental  que  eviti criteris d'exclussió o limitació de la caça social sense fonament la PUC es planteja  realitzar un treball tècnic de seguiment i control de la mateixa, tasca que vol compartir amb el Consell de Mallorca, entitat competent en matèria de caça.

 Per a potenciar i donar a conéixer la tasca mediambiental de preservació del paisatge i els elements etnològics que fan els caçadors, es preten crear una estructura de suport tècnic a les societats i associacions que els faciliti l'accés a les convocatòries i recursos amb els que mantenir aquestes accions.

Cal tenir present que hi ha modalitats de caça amb o sense arma de foc,  compatibles amb altres usos del medi. El fet que espais públics com les comunes d'alguns municipis com Bunyola, Caimari o Lloret mantenguin l'ús cinegètic sense cap problema de coexistència amb altres aprofitaments indica que  aquest ús no genera problemes.

La PUC basa la seva  reivindicació en el fet que l'eliminació o reducció  dels usos cinegètics dels espais  protegits  (Parcs naturals, ZEPA, ...) no respon a criteris científics ni a necessitats del sector agroforestal sinó a conveniències de polítiques per a urbanites que han arraconat els valors i les pràctiques rurals per facilitar-ne la substitució per altres molt més agressives. En aquest sentit considera que la protecció del medi natural és un objectiu en el que la caça social, sostenible i tradicional s'ha avençat a l'ecologisme  i a les polítiques proteccionistes actuals, i és una matèria comuna  en la que aquestes tres iniciatives haurien de col.laborar.

És interessant que les dues entitats que aglutinen el divers ventall de les entitats de caça , la FBC i l'ABEC, tot i les diferències que les  separen, siguin sensibles a la necessitat de sumar per preservar els usos cinegètics en el marc de la plataforma PUC.

PUC

No hay comentarios:

Publicar un comentario